Bøger


 Palle Eriksen og Lis Helles Olesen: Fortiden set fra luften

 

SPÆNDENDE BOG OM LUFTFOTO-ARKÆOLOGI

For nylig udkom bogen "Fortiden set fra himlen" skrevet af arkæologerne Palle Eriksen og Lis Helles Olesen. Den skal hilses velkommen. Der er nemlig tale om den første danske udgivelse om luftfoto-arkæologi. Bogen er i stort format, så de mange gode fotografier rigtig kommer til deres ret. I alt præsenteres 66 luftfotos, alle fra Vestjylland og langt størsteparten i farver.

Emnet er spændende - at lede efter spor af oldtidsanlæg fra luften eller søge at opspore dem hjemme ved skrivebordet udfra luftfotos. Der er flere slags spor at lede efter. De almindeligste: farvetegninger i jorden - skygger, hvor spor af gamle anlæg rager lidt op eller sænker sig lidt i overfladen - samt farvetegninger i afgrøderne, som står særlig frodigt, hvor gamle nedgravninger gemmer sig, f.eks. gruber og stolpehuller.

Et kapitel er helliget luftfoto-arkæologiens historie, som indledtes med et foto af Stonehenge taget fra en ballon i 1906. Det er interessant læsning! Det samme gælder slutkapitlet "Prøv selv", hvor forfatterne opfordrer læseren til selv at tage den spændende disciplin op. Ja, hvorfor ikke? Der er et par steder, jeg godt kunne tænke mig at studere nærmere fra luften - eller hjemme ved skrivebordet med en god lup som redskab. Men mest spændende er det naturligvis at studere de mange luftfotos i bogen og, godt vejledt af forfatterne, finde ud af, hvad det er, man skal lede efter i kornet eller på de bare marker.

Som nævnt en meget velkommen udgivelse, som kan anbefales alle, der interesserer sig for arkæologi. En julegave idé - måske! Bogen kan købes på Holstebro Museum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro - eller rekvireres via boghandleren. Den koster 290 kr.